Slika

Slika

Wednesday, June 3, 2015

Mališane zainteresovala sonda za Jupiter

Đaci trećeg razreda Osnovne škole "Đorđe Natošević" danas su imali priliku da vide kako izgleda svet nauke, o kojem su toliko mnogo slušali u školi. Tokom Posete "Biosens centru" Univerziteta u Novom Sadu mališani su se najviše zainteresovali za sondu za Jupiter u čijoj izradi će učestvovati i naučnici tog centra.
Ima li u svemiru vetra, šta je toplota i kako ćemo putovati na Jupiter, samo su neka od pitanja koje su učenici postavili. Mnogo pitanja i podignutih ruku pokazatelj je da su mališini uživali, ali i ponešto naučili.


  
"Verovatno ono što je njih najviše zainteresovalo je projekat koji treba da radimo za evrposku svemirsku agenciju koja će čovečanstvo 2022. godine slati na Jupiter. I mi kad smo bili mali hteli smo da budemo astronauti, naučnici", rekla je Vesna Crnojević Bengin iz Biosens centra.

Prema njenim rečima, negujući maštu i upitnost dece i deleći sa njima viziju i strast za naukom, možemo da ih podstaknemo na razmišljanje naizgled nerešivih problema, tako da u godinama koje dolaze oni nastave da svojim idejama pobljšavaju svet u kojem živimo.


Nedavno je obavljeno da je BioSens Centar osvojio prestižni Timing projekat ANTARES u okviru "Horizonta 2020", kojim ovaj centar Univerziteta u Novom Sadu prerasta u Evropski centar izvrsnosti za napredne informacione tehnologije u oblasti održive poljoprivrede.

Izvor: rtv.rs

No comments:

Post a Comment