Slika

Slika

Thursday, June 4, 2015

BioS: biomedicina kao nauka budućnosti

Da li znate šta se nalazi na slici?

Na slici se nalazi rendgenski snimak karlice. Originalni, neobrađeni rendgenski snimci zaista ovako izgledaju. Na svu sreću po lekare i pacijente, mnogi timovi inženjera po celom svetu, među kojima je i BioS tim Katedre za telekomunikacije i obradu signala, bave se biomedicinom. Koristeći napredne metode obrade signala, BioS-u polazi za rukom da od tamne i totalno neupotrebljive slike (levo) dođe do jasne rendgenske slike pogodne za dijagnostiku (dole).





Biomedicina je definitivno zanimanje budućnosti. Njujork Tajms procenjuje da će porast potražnje za stručnjacima u ovoj oblasti porasti za impozantnih 72% u naredne tri godine. Ova oblast zahteva posedovanje znanja iz velikog broja različitih grana nauke i tehnike, na šta mogu da računaju svi studenti smera za Komunikacione tehnologije i obradu signala. Kompanije koje se nalaze pri Katedri nude rešenja za digitalnu radiografiju, robotiku visokih performansi i korisnički interfejs za akviziciju, obradu i prikaz slika. Sarađuju sa prestižnim svetskim univerziteta poput Univerziteta u Mančesteru, Bristolu i Berlinu, Institutom za onkologiju u Sremskoj Kamenici, KBC Bežanijska Kosa i zapošljavaju talentovane studente.


Jedno od preduzeća sa kojima KTIOS ima blisku saradnju je Visaris. Visaris je privatna kompanija osnovana 2003. godine i bavi razvojem medicinskih uređaja i softverskih sistema. Zapošljava prevashodno inženjere koji se bave biomedicinom i obradom signala i posluje u 14 zemalja na 4 kontinenta - u Evropi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Visaris je lider u ovoj oblasti kako u državi tako i u regionu.


Korisni linkovi:
www.visaris.com
www.embs.org - Engineering in Medicine and Biology Society
students.embs.org

No comments:

Post a Comment