Slika

Slika

Thursday, June 4, 2015

Cevas - centar za istraživanje vibro-akustičkih sistema i obradu signala

CEVAS - centar za izvrsnost Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osnovan je oktobra 2014. godine. Delatnost koju ona obuhvata je prioritetno naučna, a čine je tri istraživačke grupe sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu:
• grupa za akustiku i govorne tehnologije
• grupa za obradu biomedicinskih signala

• grupa za nelinearnu dinamiku i oscilacije,pri čemu su prve dve sa Katedre za telekomunikacije i obradu signala. 
Grupu za akustiku i govorne tehnologije čini tim istraživača fokusiranih na zvuk i obradu audio signala, koji je najpoznatiji po rezultatima iz obrade govornog signala - automatsko prepoznavanje govora (ASR) i sinteza govora na osnovu teksta (TTS) - ali u poslednje vreme širi svoju delatnost i na automatsko prepoznavanje govornika i emocija u glasu, kao i primene svih ovih govornih tehnologija u multimodalnim dijaloškim sistemima koji će moći da komuniciraju sa ljudima približno prirodno kao što ljudi komuniciraju međusobno.


Sadašnji rad grupe za obradu biomedicinskih signala pokriva nekoliko oblasti. Pre svega, to je obrada kardiovaskularnih signala. Ritam srca predstavlja osnovu za muzički tempo andante (normalan, relaksiran tempo) i možda se i zbog toga smatra da je rad srca (EKG signal) periodičan, iako se zapravo radi zapravo o nestacionarnom pseudosinhronom signalu. Drugi tematski okvir rada je obrada neuralnih signala. Polazeći od kompozitnih signala (EKG), preko izolovanih signala jedne ćelije u kori velikog mozga, ekipa se spustila i do molekularnih razmera, prateći oscilacije protona pojedinačnih elemenata (vodonika i ponekad kiseonika). 



Funkcionalna magnetna rezonanca

No comments:

Post a Comment